markerMaatwerkoplossingen

markerBetrokken & direct

markerResultaatgericht

markerSamen voor de beste oplossing

Metadata
Management

Metadata is heel kort samengevat data over data. Het gedeelte van de-data-over-de-data is het best te omschrijven als content-data. Deze beschrijvende data kent een veelheid van toepassingen, maar zeker niet altijd is de metadata geschikt voor het toepassen van een integrale datamanagement strategie. Ocean BI ziet metadata als een proces en governance framework voor creatie, controle, verrijking, toevoeging, definitie, aansturing en management van een metadata schema, model of andere gestructureerde aggregatie van systemen. Metadata zien wij als de brandstof voor de motor van datamanagement. Als een van de oudste systemen gebruiken wij metadata ‘avant la lettre‘ op de meest eenvoudige manier denkbaar en met verbluffende resultaten.

Waar data ontstaat, wordt ook vaak metadata gecreëerd: informatie die de eigenschappen van andere informatie beschrijft. Deze metadata is in feite data over data. Op het eerste gezicht wellicht een verwarrend concept, maar metadata heeft juist een verhelderende werking – het geeft je meer inzicht in jouw bedrijfsinformatie en maakt het eenvoudiger om processen onder controle te houden.

Helaas zien veel organisaties hun metadata nog steeds op de traditionele manier: als passief product van hun primaire processen. Metadata management beperkt zich hierdoor dan ook vaak tot opslag, wat de gegevens minder inzetbaar maakt. Wilt u liever actief gebruik maken van uw metadata en profiteren van de mogelijkheden? OceanBI legt graag uit wat de voordelen zijn en helpt jou om metadata management op de gewenste manier in te richten.

Wat is  het nut van Metadata Management?

Er zijn diverse soorten metadata, elk met een eigen functie. Structurele metadata heeft bijvoorbeeld betrekking op het ontwerp en de specificaties van datastructuren, terwijl beschrijvende metadata juist de inhoud van individuele informatie verduidelijkt. Van de kwaliteit van dienstverlening tot de outputs van productie – metadata maakt het snel een stuk overzichtelijker. Zonder goed metadata management verliezen deze gegevens echter gestaag hun waarde; de data fragmenteert, verouderd en sluit niet meer goed aan op uw producten, diensten en processen.

Actief gebruik van metadata management kan dit gelukkig voorkomen en maakt beide soorten erg nuttig voor jouw organisatie. Belangrijke cijfers worden dankzij metadata management immers niet alleen beter vindbaar, maar ook beter te doorgronden. Je ziet dan beter hoe toegevoegde waarde binnen jouw organisatie precies tot stand komt, waar eventuele knelpunten zitten en welke processen het meest – of minst – bijdragen aan jouw resultaten.

Vind de juiste Metadata Management strategie bij OceanBI

Wil je de informatie binnen jouw organisatie overzichtelijk en actueel houden? Wil je zeker weten dat de metadata op een directe, dynamische manier inzetbaar is om processen te ondersteunen en te verbeteren? Kies dan voor de professionele metadata management optimalisatie van OceanBI.

Wij luisteren naar jouw doelen, evalueren de huidige situatie en ontwerpen een strategie voor metadata management die de veranderende behoeften van jouw bedrijf door de gehele organisatie kan blijven opvangen. Meer weten over de meerwaarde van metadata management? Neem contact op met OceanBI en maak een afspraak!

Maak een vrijblijvende afspraak

Terug naar Oplossingen BI en Data Management