markerMaatwerkoplossingen

markerBetrokken & direct

markerResultaatgericht

markerSamen voor de beste oplossing

Data Architect
Management

Er is een groeiende trend van gegevensanalyses, vaak ongestructureerd, afkomstig van applicaties en bronsystemen. Het wordt tijd dat we een aantal basisvragen gaan stellen, zoals:

  • Heb ik deze hoeveelheid gegevens echt nodig?
  • Hoe zorg ik voor de integriteit en betrouwbaarheid van deze gegevens?
  • Hoe moet ik deze gegevens opslaan, behandelen en manipuleren om mijn vragen te beantwoorden?
  • Welke informatie zal de strategische beslissingen van mijn bedrijf sturen?

De voordelen van Data Architectuur

Een goed geplande en geïmplementeerde Data architectuur stelt jouw organisatie in staat om aan strategische doelstellingen en aan wettelijke verplichtingen te voldoen. Data Architecture heeft richtlijnen voor veel processen. Deze processen omvatten gegevensverzameling, gebruik, verwerking, opslag en integratie met verschillende systemen. Het biedt ook een krachtig raamwerk voor geavanceerde analyses en operationele managementinformatie, inclusief bedrijfsmonitoring en rapportage.

Wat is Data Architectuur

Data architectuur is een belangrijk aspect van elke moderne organisatie. Het geeft je de tools die nodig zijn om niet alleen gegevens te verzamelen, maar deze ook te gebruiken op een manier die de organisatie verbetert. Data Management Body of Knowledge (DMBOK) beschrijft data architectuur als “specificaties voor gegevensstrategie die de huidige staat schetsen, gegevensvereisten beschrijven, directe gegevensintegratie en het beheren van gegevensactiva.”

Data Architectuur gaat over de afspraken die gemaakt worden over de wijze waarop data wordt opgeslagen en hoe een organisatie wil omgaan met de mogelijkheden om met deze data optimaal resultaat te behalen. Technisch vertaald is het een verzameling van modellen, processen, procedures, protocollen en regels die gezamenlijk de data architectuur definiëren. Hiermee wordt bepaald waar gegevens opgeslagen worden, hoe datastromen lopen en hoe de data geïntegreerd wordt om in systemen en organisaties optimaal benut te worden.

Nieuwe wet- en regelgeving stellen in toenemende mate eisen aan hoe data gemanaged wordt binnen organisaties. Recente Europese privacyregels zijn een goed voorbeeld van nieuwe wetgeving met verstrekkende gevolgen voor data management van veel bedrijven. Om te kunnen blijven voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving is een sterk Data Architecture Management fundament van essentieel belang. Data architectuur is ook om andere redenen belangrijk:

  • Het helpt om de gegevens beter te begrijpen;
  • Het biedt richtlijnen voor het beheren van gegevens: vanaf het ontsluiten van bronsystemen tot aan de informatieconsumptie;
  • Het biedt structuur voor het ontwikkelen en implementeren van Data Governance.

Voor advies over Data Architectuur kan je een vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met één van onze gecertificeerde Data Management Consultants.

Maak een vrijblijvende afspraak

Terug naar Oplossingen BI en Data Management