markerMaatwerkoplossingen

markerBetrokken & direct

markerResultaatgericht

markerSamen voor de beste oplossing

Wat is Data Management?
En waarom is het belangrijk?

Data management wordt onmisbaar voor de bedrijfsvoering van organisaties. Het besef dat het op slimme wijze gebruiken van data organisaties een grotere omzet en klanttevredenheid brengt, efficiënter en succesvoller maakt neemt snel toe. Men wil data gedreven werken en slim Data Management is dan onmisbaar. Maar ‘wat is Data Management nou eigenlijk?’

Data en informatie

Data vind je overal in je organisatie. Het zijn de gegevens van je leveranciers, producten of diensten, bestelproces, klanten, financiële administratie en ga zo maar door. Deels zit deze data in systemen en is het geordend. Als je heel makkelijk bij de gegevens kunt komen omdat het overzichtelijk is opgeslagen, spreken we van gestructureerde data.

Maar steeds vaker zit waardevolle data verborgen in niet gestructureerde bronnen: notulen, tekstbestanden, pdf’s, Excel sheets, offertes etc., dat noemen we ongestructureerde data. De omvang en de impact van ongestructureerde data is enorm. Om je een idee te geven: de hoeveelheid ongestructureerde data neemt in de komende jaren volgens Gartner met 800% toe. Daar komt bij dat 80% van de data in het zakenleven en 95% van de data in het dagelijks leven ongestructureerd is.

Zonder integratie van deze data mis je belangrijke inzichten, kansen en omzet. Je kunt pas iets met informatie. Het is dus de kunst om van die hele grote berg data bruikbare, relevante informatie te maken waarmee je de juiste beslissingen kunt nemen en je organisatie beter en efficiënter kunt sturen.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Data topprioriteit bij McDonald’s

Onlangs heeft McDonald’s aangekondigd het bedrijf Dynamic Yield over te nemen. Met een bedrag van 300 miljoen dollar de grootste overname van het bedrijf in 20 jaar. Dit bedrijf heeft technologie ontwikkeld waarmee data gedreven suggesties kunnen worden gedaan, specifiek voor eten en drinken in fysieke en digitale kanalen.

Met deze techniek wil McDonald’s haar klanten gepersonaliseerde aankoopsuggesties kunnen doen. Van data uit bijvoorbeeld orderhistorie of de huidige situatie wordt informatie gemaakt op basis waarvan (geautomatiseerd) beslissingen worden genomen.

De digitale menuborden in de McDrive passen zo het aanbod aan op basis van het weer (zon? ijsjes!), tijd van de dag, de lengte van de rij auto’s (erg lang? minder uitgebreide menu’s) en de meest bestelde menu’s in de specifieke vestiging. En bestel je frietjes? Dan krijg je de extra mayonaise tip.

Met het plaatsen van intelligente menuborden ín de winkels wil McDonald’s ook meer en meer data uit de digitale wereld in jouw echte wereld integreren. Door je daar gepersonaliseerde advertenties te laten zien op basis van hoe je door het menubord heen gaat en je bestelhistorie. Je zult je afvragen: ‘hoe weten ze dit allemaal?’

McDonald’s ziet dat deze data gedreven personalisatie de klanttevredenheid en omzet aanzienlijk doet stijgen.

Data management oplossingen

De voordelen van het gebruik van data zijn overduidelijk. En het verzamelen ervan is niet zo moeilijk. De uitdaging is om er bruikbare informatie van te maken. Daarvoor moet de context, betekenis en samenhang van de data inzichtelijk worden gemaakt.

Data management onderhoudt, actualiseert, beheert en beveiligt je data. Het zorgt ervoor dat je data up-to-date, compleet, betrouwbaar en op tijd beschikbaar is om er bruikbare informatie van te maken voor het nemen van de juiste managementbeslissingen.

Hoe presteert jouw organisatie? Waar liggen de mooiste kansen voor verbetering? Welke kritieke processen dragen het meeste bij aan je omzet en toegevoegde waarde, en welke het minst?

Het zijn slechts een paar vragen, maar ze laten direct zien hoe belangrijk data management is voor je organisatie. Goed handelen vereist goed inzicht – en goed inzicht vereist goede informatie. De kwaliteit van je informatie wordt bepaald door de kwaliteit van je data management.

OceanBI is specialist in actief data management en we helpen je graag op weg. Bekijk onze data management oplossingen of neem meteen contact met ons op.