Kilian Bakker is nog maar net afgestudeerd. Zijn gedroomde afstudeerstage deed hij bij het KNMI en naast zijn al eerder behaalde titel Bachelor of Science is hij nu ook Master of Science. Sinds kort werkt hij bij OceanBI als Junior Consultant met Data. Een plek die hem op het lijf geschreven is, want Kilian is gek op Data. Waarom en hoe kwam hij bij OceanBI terecht en hoe ziet hij zijn heden en zijn toekomst?
De wiskundige met zijn specialisatie in de statistiek werd al snel benaderd door OceanBI. “Ik ben toen gaan praten en heb een analytische test gedaan. Diezelfde dag ontving ik nog een contract. Zo snel ging het. Ik ben dan wel jong, maar OceanBI vindt kennis, analytische en communicatieve vaardigheden veel belangrijker dan leeftijd.”
Werken met data
Voor zijn afstudeerstage bij het KNMI bouwde Kilian een statistisch model over de zonnestralingsverwachting. “Ik heb een berekening gemaakt hoeveel watt per vierkante meter het aardoppervlak bereikt. Dit blijft natuurlijk variabel, maar het doel was een range van waarden te vinden die kansen met zich meenemen. Ik heb op zeven manieren berekeningen gemaakt. Door observaties uit het verleden te vergelijken met je verwachtingen, kun je zien welke manier het beste werkt”
Kilian vervolgt: “Data is mijn passie, daar wil ik mee werken. En omdat OceanBI een organisatie op het gebied van datamanagement is, sprak mij dat natuurlijk enorm aan. Na de analytische test hebben we zeker nog een uur doorgesproken. Ze vertelden me heel veel en daardoor wist ik goed waaraan ik zou beginnen.
Van ruwe data naar een rapport
Zijn baan als Junior Consultant bij OceanBI is Kilians eerste baan in de sector. Bij Business Intelligence komt veel programmeren, modelleren en communiceren kijken.” Daarom is Kilian zich nu ook aan het bijscholen. “Er is me al veel geleerd over SQL, de programmeertaal om een database op te zetten. Als je ruwe data binnen krijgt, gebruik je SQL om deze data te structureren. Na het aanbrengen van deze structuur kun je er modellen op bouwen, iets dat ik ook bij het KNMI heb gedaan.
En als je een model hebt gebouwd, wil je ook een rapport hebben dat inzicht geeft in de cijfers. Daar heb je bijvoorbeeld de tool Power BI (Business Intelligence) voor, ook een belangrijk onderdeel in de bijscholing. Daarnaast leer ik veel van mijn collega’s. Inmiddels beheers ik het hele stappenplan van de ruwe data naar het eindproduct, het rapport.”
Korfbal om mee te oefenen
Om te oefenen, verzint Kilian een eigen dataset. “Ik zit op korfbal en heb daarom gekozen om een dimensioneel model te bouwen van de korfbalcompetitie op het hoogste niveau. Ik zoek alle data op internet en maak hier dimensies van. Zo zijn de teams een dimensie van het model. Ik voeg de plaatsen toe waar ze vandaan komen en een datumdimensie. Ik bouw er steeds meer dimensies in die informatie geven over de wedstrijden.
Uiteindelijk bouw je een rapport over het model. Het wordt een soort Teletekst pagina 818. Daar zijn de getallen in een mooie inzichtelijke vorm gegoten en tonen de stand van de Eredivisie. Ik zit nog midden in het proces en ben nog steeds de dataset aan het vergroten. Ook het bouwen van visualisaties komt nog. En ik kan de dataset natuurlijk zo groot maken als ik wil.”
Kilians dataset is gebaseerd op een aantal honderden wedstrijden. “Bij klanten kan het om miljoenen gaan. Maar of het nu honderd regels zijn of miljoenen, de handelingen blijven hetzelfde. Hoe meer waarden je hebt, hoe groter de kans op fouten is. Dat moet je oplossen in het model.”
De eerste opdracht
Kilian is erg gemotiveerd om te beginnen aan zijn eerste opdracht. Die zit eraan te komen. “Een opdracht die iets te maken heeft met het weer, de gegevens achter het weer, lijkt mij het meest interessant. Maar met mijn statistische studie kan ik op elke data-afdeling terecht, van welk bedrijf ook. Het maakt mij ook niet heel veel uit wát voor data ik krijg om te verwerken, als het maar data is. Ik kan goed hoofdrekenen en denk veel in getallen. Als ik getallen zie, kijk ik vaak naar de verbanden tussen die getallen. Sommige mensen worden erdoor afgeschrikt, maar achter alle digitale dingen die je ziet, zitten getallen.”
Iets verder in de toekomst gekeken, hoopt Kilian een combi te worden van data-analist en business-consultant. “Ik wil naar de business gericht zijn, hun ideeën horen, daarop inspelen en daarbij vooral lekker veel programmeren.”
Wil jij ook bij ons starten als Junior Business Intelligence Consultant?
Heeft Kilian het datamonster in je wakker gemaakt en wil jij ook aan de slag om bij onze klanten al die data inzichtelijk te maken? Solliciteer dan nu op de vacature Junior Business Intelligence Consultant! Voor je het weet loop jij ook met een contract de deur uit.