• Home

Wanneer ik bij familie, op een verjaardag, in de kroeg, of waar dan ook vertel dat ik werk in de ‘BI’ (bie-ai), volgt meestal een vragend gezicht. BI staat voor Business Intelligence, maar ook deze uiteenzetting kan rekenen op een paar fronsende wenkbrauwen. Daarom vervolg ik mijn uitleg altijd snel met een simpele casus, het liefst één uit het (werk)leven van mijn gesprekspartner.

De coronacrisis heeft het me echter nog makkelijker gemaakt. Aan de ene kant omdat ik geen nieuwe mensen meer ontmoet en aan de andere kant omdat ik nu één casus kan gebruiken die iedereen nu kent; het coronavirus.

Wereldwijde corona data

Sinds een dikke maand krijgen we dagelijks in de media een update van de cijfers die de allesbepalende lijn creëren. De cijfers vertellen ons hoe het zit met ons doel; namelijk de verspreiding vertragen om de zorgcapaciteit niet te overbelasten. Het doel om deze allesbepalende lijn af te vlakken heeft geleid tot het huidige beleid; een intelligente lockdown.

Naarmate het virus zich verspreidde en de grip op ons land verstevigde, nam ook het aantal grafieken toe. Kranten publiceren complete dashboards en rapportages, waardoor we de wereldwijde verspreiding vrijwel live kunnen volgen. Zo kunnen we niet alleen zien hoeveel mensen besmet zijn, maar ook wáár in Nederland het aantal besmettingen het grootst is. We zien niet alleen hoeveel mensen sterven, maar ook hoe oud ze waren en wat hun geslacht was. Nooit eerder keken zoveel mensen naar dezelfde data, hopende op een afvlakkende lijn.

Data biedt handvatten voor politici

Het verzamelen en samenstellen van de data uit verschillende bronnen, denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, het centraal bureau voor de statistiek (CBS), en huisartsen, om zo voor geheel Nederland één rapportage te kunnen bouwen, is een lastige maar nuttige uitdaging.

Het biedt onze politici handvatten om een gepast en efficiënt beleid te voeren, zónder dat ze duizenden rapporten hoeven door te nemen. Het blijft echter lastig om een dagelijkse update te geven met daarin de exacte cijfers van de dag, omdat het nog ontbreekt aan voldoende testcapaciteit.

Daarnaast kunnen sterftes tot enkele dagen later gemeld worden, waardoor bijvoorbeeld de Volkskrant weer een aparte grafiek heeft die met terugwerkende kracht een zo juist mogelijk cijfer van de dagelijkse sterfte geeft.

Afbeelding-Business-Intelligence-voor-dummies-Corona-Edition

Van Corona data naar data in jouw organisatie

In de Business Intelligence werken wij bij OceanBI dagelijks aan dezelfde data gerelateerde uitdagingen voor bedrijven, zodat zij beter beslissingen kunnen maken gebaseerd op hun data. Het begint áltijd bij het definiëren van vragen die het bedrijf heeft over haar data.

Hierna is het de taak om de benodigde data te verzamelen, te filteren en uniform te maken. Hier gaat het meeste werk in zitten, veelal is dit erg technisch. Hoe groter het bedrijf, des te meer applicaties ze gebruiken. Hierdoor zal één klant van een webshop al snel in meerdere systemen voorkomen. Iets simpels als de datum van vandaag kan afhankelijk van het systeem op verschillende manieren genoteerd worden.

In het Datawarehouse, de plek waarin alle data op uniforme wijze verzameld en gefilterd wordt volgens afgesproken definities, blijft echter maar één format over. Gegevens die niet in het gewenste format aangeleverd worden, moeten dus geconverteerd worden. Een methode die hiervoor vaak wordt ingezet is de gestandaardiseerde databasetaal SQL. BI heeft dus een grote technische component, wat verklaart  dat er ook veel (database)ontwikkelaars in het vak voorkomen.

Kwaliteit van de data

Het voorbeeld van het aantal coronadoden per dag leert dat zelfs wanneer alle data verzameld is, we kritisch moeten blijven kijken of de vraag volledig juist is beantwoord. Hoewel data nooit helemaal schoon is, blijft dit wel een streven van de analisten in de Business Intelligence.

Wat heb ik nu eigenlijk weergegeven in mijn grafiek? Is dit precies wat we willen weten? Het stellen van deze vragen zorgt dat er continu kritisch wordt gekeken naar de bestaande data visualisaties (grafieken en/of dashboards), waardoor visualisering van de coronacijfers steeds weer wordt aangepast.

Deze aanpassingen kunnen technisch weer voor complicaties zorgen. En zo houden de analisten en ontwikkelaars elkaar scherp, met als doel de kwaliteit van alle rapportages zo hoog mogelijk te houden.

Business Intelligence vitaal voor je organisatie

Laat ik tot slot nog even voorop stellen dat BI’ers zeker niet de uitvinders zijn van het maken van rapportages. Die behoefte hebben mensen al eeuwenlang. BI is niets anders dan onderzoek doen. Hét kenmerk van Business Intelligence is het verzamelen van alle informatie(bronnen) op één plek en die vervolgens op de juiste wijze te presenteren.

Wanneer binnen jouw bedrijf elke applicatiebeheerder, controller of HR-manager zijn eigen rapport in Excel uitwerkt, dan is er duidelijk nog geen BI in je bedrijf. Rapporteren vanaf één datawarehouse bespaart alle werknemers enorm veel tijd en levert nieuwe inzichten en kansen op. Hierdoor kunnen bedrijven met BI gemakkelijker kansen zien en pakken, die bedrijven zonder BI over het hoofd zullen zien.

Daarnaast kunnen de principes van Business Intelligence dus ook gebruikt worden om inzicht en sturing te krijgen in crisistijden. Op meerdere plekken in Nederland draaien nu, naast BI’ers, óók data analisten en ontwikkelaars overuren, misschien mogen we heel voorzichtig spreken van een vitaal beroep?

Heeft uw organisatie nog geen business
intelligence, of laten uw bestaande
voorzieningen te wensen over?

Maak direct
een afspraak

GO!